آیا شما از تیپ شخصیت کاریزماتیک برخوردار هستید؟
ابتدا لازم است شما شناخت مناسبی از شخصیت و ویژگیهای شخصیتی خود داشته باشید.
چطور میتوانید شخصیت خود را بشناسید؟
۱- میتوانید از دوستان صمیمی و نزدیکانتان در مورد بارزترین خصوصیات شخصیت خود سؤال کنید :
به نظرشان ، شما فرد درونگرایی هستید یا برونگرا؟
در مواجهه با اتفاقات و رویدادهای جدید ، چه واکنشی نشان میدهید؟
تا چه میزان برای انجام تجربههای جدید اشتیاق دارید؟
مسئولیتپذیر هستید یا به قول خودمان اهل از زیر کار دررفتن و پیچاندن؟
تمایل دارید بیشتر اوقات در جمع باشید یا تنهایی و خلوت خودتان را به هر چیز دیگری ترجیح میدهید؟
۲- استفاده از انواع و اقسام تستهای شخصیت شناسی و رفتارشناسی بهطور مثال ک تست شخصیت شناسی نئو یکی از معروفترین و پرکاربردترین مدلهای شخصیت شناسی دنیاست که به آن مدل پنج عاملی نیز میگویند. چراکه شخصیت شما را در قالب پنج ویژگی مهم و بارز مورد ارزیابی قرار میدهد.
تیپ شخصیتی شما تا چه میزان به تیپ شخصیتی کاریزماتیک نزدیک است؟
1. وظیفهشناسی
☆افراد کاریزماتیک دارای چنین صفاتی هستند:
- منظم
- دارای سعی و تلاش بیوقفه برای کسب موفقیت
- دوراندیشی و آیندهنگری
- اهل مشورت و تبادلنظر هستید
- ریزبین و نکته سنج
- دارای قدرت کنترل تکانه هستید
افراد با نمرهی بالا در شاخص وظیفهشناسی تا حد زیادی به تیپ شخصیت کاریزماتیک نزدیک هستند ، از سوی دیگر کسانی که در این شاخص ضعیف هستند احتمالا از مشکل کنترل تکانه رنج میبرند و رفتارهای ناگهانی و بدون فکر بیشتری از خود نشان میدهند. یادگیری و کسب مهارتهایی برای کنترل رفتارهای تکانشی میتواند تا حد زیادی آنها را به شخصیت کاریزماتیک نزدیکتر کند.
یکی از جذابترین ویژگیهای تیپ شخصیت کاریزماتیک، داشتن اطلاعات کافی در حوزههای مختلف است. همه تمایل دارند با کسانی در ارتباط باشند که اندکی به دانششان اضافه کند.
2. قدرت سازگاری بالا
آیا فردی با خصوصیاتی همچون بدبینی، بیاعتمادی، توهین و تحقیر دیگران، غرور، لجبازی و بیتوجهی نسبت به دیگران در زمرهی کسانی که دارای تیپ شخصیت کاریزماتیک هستند، قرار میگیرد؟ بدون شک خیر.
افراد با توافق پذیری بالا بیشتر احتمال دارد که در مواجهه با نظرات و اعتقادات مخالف خود ،دنبال نقاط پیشرفت هستند ، درحالیکه افراد با توافق پذیری پایین بهاحتمال بیشتری بهزور و اجبار متوسل میشوند.
برونگرایی
گرایش به معاشرتی بودن، تمایل به حضور در گروهها و جمعهای مختلف و پرانرژی بودن از شناختهشدهترین ویژگیهای این گروه است.
این گروه از افراد قابلیت خارقالعادهای در ایجاد حس خوب و مثبت در دیگران دارند و اغلب اوقات میتوانند روشهایی برای تأثیرگذاری بر احساسات دیگران و متقاعد کردن آنها پیدا کنند.از نزدیک شدن به افراد و برقراری ارتباط نمیهراسند و اکثر اوقات خود را در مرکز توجه قرار میدهند.
تجربه پذیری
تجربه پذیری درواقع به معنای توانایی سنتشکنی، پذیرش تجربههای جدید، رهایی از کلیشهها و کنجکاوی است.
کسانی که از تجربه پذیری پایینی برخوردارند، انجام کارهای روتین و معمول را بر هر چیز دیگری ترجیح میدهند. در پی کشف چیزهای ناشناخته نیستند و تمایلی برای بالا بردن دانش خود در زمینههای مختلف را ندارند. بهبیاندیگر حس کنجکاوی آنها نسبت به پدیدهها و رویدادهای جدید برانگیخته نمیشود و به مرور دیگر نمیتوانند بهراحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند و دامنهی ارتباطتشان روز به روز محدودتر خواهد شد.
روان رنجوری
اشخاص روان رنجور ، توان پایینی در کنترل تکانهها و هیجانات خود دارند. روان رنجوری اغلب با صفاتی همچون خشم، اضطراب، دمدمی مزاج بودن و پرخاشگری شناخته میشود. اینطور که به نظر میرسد ارتباط گرفتن با این گروه از افراد از سختترین کارهای دنیاست و اغلب اطرافیان تکلیفشان با آنها مشخص نیست.
کسانی که از روان رنجوری رنج نمیبرند، ازنظر احساسی پایدار و قابل پیشبینی هستند. عزتنفس و اعتمادبهنفس بالایی دارند و به دلیل برخورداری از ثبات هیجانی در اغلب اوقات آرام و خونسرد هستند. چنین اشخاصی برای برقراری ارتباطات مؤثر احتیاجی به دستوپا زدن ندارند.
اعتمادبهنفس مهمترین دارایی آنها برای رسیدن به تیپ شخصیت کاریزماتیک است.
☆نتیجه گیری
ویژگیهای شخصیتی و اساسا شخصیت تا حد زیادی ثابت و پایدار است. اما نکتهی حائز اهمیت در این موضوع این است که تمام نظریههای شخصیت پنج عامل اصلی مدل شخصیت شناسی نئو را تحت تأثیر طبیعت و تربیت میدانند. بنابراین نمیتوان با اطمینان کامل گفت که شخصیت تنها تحت تأثیر طبیعت و وراثت است.
در خوشبینانهترین حالت ۵۰ درصد شخصیت شما به عوامل ژنتیکی بستگی دارد. بنابراین باید توجه ویژهای به تأثیرگذاری محیط و عوامل و بافت تربیتی داشت.
درنتیجه دور از انتظار نیست که بتوانید با تمرین و کسب مهارت ویژگیهای شخصیتی خود را به تیپ شخصیت کاریزماتیک نزدیک سازید.
دیدگاه خود را بنویسید